Ing-Marie i hetluften

Ing-Marie i hetluften
Ballongflygning

måndag 14 mars 2016

Löwets närakut, blir den kvar. Insändare.

Vad händer med Löwenströmska sjukhusets närakut? 
Som socialdemokratiska landstingsledamöter från Sigtuna, Upplands Väsby och Vallentuna vill vi betona hur viktigt vi anser att det är att Löwenströmska närakut får vara kvar. Anna Starbrink från Liberalerna i Alliansen och tillika Hälso och sjukvårdslandstingsråd, är den som håller i klubban om beslutet att lägga ner Löwenströmskas akutmottagning verkställs. 
Sigtuna, Uppland Väsby och Vallentuna har sammanlagt cirka 120 000 invånare. Lägger man till Sollentuna (60 000 invånare) som gränsar intill Uppland Väsby och Vallentuna har vi ett ännu större skäl för att inte lägga ner Löwenströmskas närakut. Anna Starbrink i Liberalerna bör också beakta att Arlanda med 17 000 anställda och 22 miljoner resenärer kan ha stor nytta av Löwenströmskas placering ett stenkast bort från Arlanda. Vid en olycka kan det vara placeringen så nära Arlanda som räddar många liv. I ett ytterligare led behöver busstrafiken som Alliansen styr, ses över så att bussar från tillexempel Vallentuna och andra närliggande kommuner går till Upplands Väsby och sjukhuset dygnet runt. 
Landstinget som sedan åtta år styrs av den borgerliga Alliansen, har nu möjligheten att återupprätta en akutvård som fungerar. De har nu möjlighet att göra om och göra rätt. Idag är köerna på våra akuter timslånga och särskilt de äldre far extra illa. Många anser att det är katastrof på våra akutmottagningar idag. 
Socialdemokraterna välkomnar det förslag som innebär att som i ett första led att säkerställa vården kommer det inom kort upprättas fyra motsvarande närakuter med jämförlig service. Vid Danderyds sjukhus, Karolinska sjukhuset, Södersjukhuset och Huddinge sjukhus, för att sedan efter sommaren efterföljas av ytterligare åtta närakuter enligt Alliansens förslag. Vilken närakut man än åker till så ska det finnas samma vård på alla, som tillexempelvis röntgen.  Frågan är var dessa närakuter ska ligga, idag finns en stor oro att Löwenströmska inte finns med på listan över de åtta närakuter som skapas under hösten 2016. Om 12 närakuter kommer att räcka till Stockholms läns drygt 2,2 miljoner invånare och 26 kommuner återstår att diskutera.
Anna Starbrink i Liberalerna, våga ta beslutet att det blir en närakut i Löwenströmska sjukhuset, ta inte bort det som fungerar utan komplettera med det som behövs för att det ska bli en standardiserad närakut. 
Det är vad Stockholms läns invånare behöver idag. En trygg, jämlik och förutsägbar vård som alla har närhet till. 
Ing-Marie Elfström, Vallentuna. Socialdemokratisk ledamot Stockholms läns landstingsfullmäktige.
Ann-Christine Jyttner, Upplands Väsby. Socialdemokratisk ledamot Stockholms läns landstingsfullmäktige. 
Ann-Bly Lässman, Sigtuna. Socialdemokratisk ledamot Stockholms läns landstingsfullmäktige.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar