Ing-Marie i hetluften

Ing-Marie i hetluften
Ballongflygning

onsdag 30 januari 2013

EU Hormonstörande ämnen:Åsa Westlund januari 2013

Åsa kommer den 21 februari till Vallentuna Folkets Hus klockan 19.00-21.00. Alla välkomna! Vallentuna Gröna Socialdemokrater

Dags att fasa ut hormonstörande ämnen

– Jag är glad att miljöutskottet nu ställt sig bakom mina krav på skärpt lagstiftning för hormonstörande ämnen. Vi kan inte fortsätta att riskera människors hälsa på det sätt som sker idag, säger Åsa Westlund, Europaparlamentariker (s) och ansvarig för "Betänkandetom skydd av folkhälsan för endokrinstörande ämnen"som idag röstades igenom med bred marginal.

Hormonstörande ämnen finns idag överallt i vår vardag; i livsmedelsförpackningar, krämer och byggmaterial. De senaste tjugo årens ökning av olika hormonrelaterade störningar som exempelvis försämrad spermiekvalitet, missbildade könsorgan och ökad förekomst av vissa cancerformer anses till viss del orsakas av de hormonstörande kemikalier som finns i vår omgivning.
– Viktigast är att lagstiftningen ändras så att hormonstörande ämnen upptäcks och sedan fasas ut och ersätts med mindre farliga alternativ. Även om vi ännu inte sitter med alla svar, kräver försiktighetsprincipen att vi agerar nu.
– Särskild hänsyn ska tas till de grupper som är mest utsatta; barn, unga och gravida kvinnor. Det räcker intemed att ämnena är ofarliga för fullvuxna män, de måste vara säkra för hela befolkningen.
Viktiga krav som också ställs i betänkandet är att hormonstörande kemikalier ska betraktas som särskilt farliga ämnen inom EU:s kemikalielagstiftning, att hänsyn ska tas till eventuella kombinationseffekter(cocktaileffekter) när flera ämnen samverkar och att EU måste införa informations- och testkrav.
Några exempel på kända hormonstörande ämnen ärBisfenol A som finns i exempelvis plast och livsmedelsförpackningar, olika typer av parabener som används som konserveringsmedel i hudvårdsprodukter och UV-filter som finns i solkräm och kosmetika.

Åsa Westlund
Europaparlamentariker
Mobiltelefon: 46 70 569 01 44

Svenska Socialdemokrater i Europaparlamentet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar