Ing-Marie i hetluften

Ing-Marie i hetluften
Ballongflygning

tisdag 21 januari 2014

Drottningens hemlighet, en obekväm sådan?

Är man hemma och sjuk hinner man läsa. En bok jag slukat är Drottningens hemlighet av Johan Åsard, journalist på TV 4 Fakta. Boken tar upp drottning Silvias problem med att erkänna att hennes pappa Walter Sommerlath var nazist under kriget.Drottningen framställer honom som en hjälte och kan inte se problematiken med att han tog över en judes egendom , en så kallad arisering som Hitler införde i ett led att få alla judar utrotade och finansiera sitt krig . Hitlertyskland la olika sorters avgifter och enorma skatter på judarnas företag och inkomster. Drottningen har även gjort olika egna utredningar för att "fria" fadern. Sveriges kungahus har sedan tidigare inblandning i nazistkretsar och det ser inte riktigt bra ut att drottningen gör så här i mina ögon. Boken tar även upp kungens "politiska" makt och den är inte så oäven. Kungahuset utövar den diskret genom kontakter, bjudningar för statstråd med informella samtal, sitt nätverk av rika människor, Rotary, Jägarförbundet, mm. Deras almanackor är fulltecknade.  Och sina utgifter för konungahuser behöver de inte redovisa, svenskarna har noll insyn i vad de gör med sina pengar. Och det går att muta kungafamiljen också, inga problem, de kan inte dömas för det. Victoria och Daniel fick en liten resa i bröllopspresent på en miljon. Helt ok.
Ja, jag erkänner, det stressar mig faktiskt nu med SD i hasorna i Sveriges riksdag, vilken roll har Drottningen och kungen i samröret med nazisterna.
En annan dotter är Hilde Schramm, hennes pappa var Albert Speer. Hon älskade sin pappa och skäms för vad han gjorde . Och hon säger att det är problematiskt men att man måste ta avstånd från allt han gjorde med nazisterna för att inte historien ska upprepa sig och förhindra någon form av rasism igen. Jag rekommenderar  boken.
Nästa bok , som jag läste under mitt lilla jullov är "Barnmorskan" av Katja Kettu. En grym bok som grundar sig på en sann berättelse om hennes mormor under kriget. Även där skildras tyskarnas framfart med kvinnor/ barn/ fångar som användes som horor och när de blev gravida så aborterades fostren av "barnmorskan" och experimenterades med.
Handlingen utspelar sig i Petsamoområdet där Finland, Ryssland och Norge möts. Massgravarna, experimenten, våldet, utsattheten.
Och hur ser det ut i Världen nu med Syrien, Egypten osv . Hur många flyktingar stänger inte länderna sina gränser för? Precis som skedde under Hitlers andra världskrig, att människor blundade och inte såg. Inte hjälpte till .
Nej vi måste alltid vara öppna och ha en bra politik som stödjer utsatta och förföljda.
Vill du också bidra i den kampen, gå med i Socialdemokraterna .www.socialdemokraterna.se/vallentuna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar