Ing-Marie i hetluften

Ing-Marie i hetluften
Ballongflygning

onsdag 29 januari 2014

Anders Lago, HSB och hyresrätter. Bostad eller burgare?

Ikväll hade vi socialdemokrater i Vallentuna bjudit in Anders Lago. Anders Lago som åkte till USA och träffade Barack Obama och pratade om flyktingfrågor. Men ikväll pratade Anders Lago om HSB som är ett bostadföretag som vill ha största möjliga medlemsnytta. Drygt 500 tusen medlemmar och 31 föreningar i Sverige . Den största är HSB Stockholm och där Vallentuna ingår. Lago berättade om det senaste året då politiken verkade stort och aktivt för bostadsmarknaden . Det var 1965 och 100 tusen människor stod i bostadskö. Idag är det 400 tusen människor och företagen har svårt att rekrytera arbetskraft, människor som skiljer sig har svårt att finna bostad, barn måste bo med föräldrar som slåss, barn måste bo trångt, ungdomar kan inte bilda familj, funktionshindrade kan inte flytta hemifrån. Ja ni kan säkert tänka ut fler tråkiga saker med att det inte finns hyresrätter och bostäder till vettiga priser.
Lago pratade även om de statliga subventionerna som kostar miljonbelopp vilka idag går till avdrag för lånen på villor , bostadsrätter och ROT avdragen. Dessa miljoner skulle kunna sänka hyrorna med 2000 kr. per lgh i hyresrätterna. Varför ska svenska skattebetalare subventionera alla som har råd att bo i villa och bostadsrätt? Men inte dem som bor i hyresrätt? Helt makabert. Och detta säger jag fast jag själv bor i villa.
Idag förväntas marknaden styra tillgången på bostäder men det tror jag de flesta inser idag att det inte fungerar! Kommunerna måste beställa mer bostäder och aktivt agera för att planera sina bostadsbestånd. Man kan ge bättre priser på mark till hyresrätter, kooperativ, tomträtter. Man kan sänka byggmomsen på allt som har med byggande att göra för att stimulera boendet till våra invånare. Det gör man i Frankrike idag. Kanske en bättre ide än att subventionera hamburgare till folket. Av sociala skäl känns det mer relevant i mina ögon.
Om socialdemokraterna i Vallentuna tar makten ( eller när vi gör det) kommer vi att aktivt planera för mer bostäder i en bostadsförsörjningsplan.
Vill du vara med och välja, bostad eller burgare ? Gå med i socialdemokraterna du också!www.socialdemokraterna.se/vallentuna



1 kommentar:

  1. Låter som en bra kväll. Hyresrätter behövs verkligen. Hoppas på ett byggande av bra och billiga lägenheter i Vallentuna.

    SvaraRadera