Ing-Marie i hetluften

Ing-Marie i hetluften
Ballongflygning

torsdag 31 mars 2011

Socialdemokraternas tankesmedja, varsågoda!

VECKANS ANALYS:
De nya tankemönstren

De senaste decenniernas positiva bild av det vi kan kalla den borgerliga förnyelselinjen håller på att spricka upp. Medias politiska kommentatorer verkar inte ha upptäckt det, vilket däremot nyhetsjournalisterna gjort, skriver Arbetarrörelsens Tankesmedjas utredningschef Anne-Marie Lindgren i VECKANS ANALYS.

Etablerade politiska kommentatorer verkar litet förvirrade inför Håkan Juholts kongresstal. Uppenbart hade man inte väntat sig ett så offensivt – och självsäkert – lyftande av socialdemokratiska värderingar som jämlikhet och solidaritet. Som dessutom hölls fram som svar på vad dagens och morgondagens samhälle kräver, i strid mot den etablerade ”sanningen” att de så här i individualismens och marknadsliberalismens tid är överspelade och föråldrade.

Kommentatorerna verkar själva inkörda på denna senare bana. Det talas om nostalgi, det talas om bristande förmåga att läsa av samtiden, man säger att visst, kongressen har han med sig, men väljarna som numera står till höger kommer säkert inte att gilla det.
Det är troligen sant att socialdemokratin har ett opinionsbildningsarbete framför sig. Attityder och verklighetstolkningar har förändrats under de senaste decennierna. A-kassa och sjukförsäkring, exempelvis, ses inte självklart som det paraply medborgarna garanterar varandra om någon hamnar i ösregnet (med det skydd det innebär om man själv skulle bli den som det regnar på). Bilden av att det bara är ”bidrag” som folk utnyttjar i onödan på skattebetalarnas bekostnad har fått rejält fäste.
Men det är också sant att de senaste decenniernas positiva bild av det vi kan kalla den borgerliga förnyelselinjen håller på att spricka upp. Medias politiska kommentatorer verkar inte ha upptäckt det, vilket däremot nyhetsjournalisterna gjort. Kritiska granskningar av privatiseringarnas effekter, av brutaliseringen på vissa delar av arbetsmarknaden, av oseriösa fastighetsbolag, av det mänskligas eländet i utförsäkringarnas spår, av stora vinstuttag på skattefinansierade verksamheter är nu regelbundna teman också i stora och etablerade media.
Läs hela Anne-Marie Lindgrens analys på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar