Ing-Marie i hetluften

Ing-Marie i hetluften
Ballongflygning

onsdag 19 januari 2011

St Göran ,kapitaldrakarna och kösmitarna.

 St Göran och drakarna, vilka är det?
                                                                                     
Det som jag upplever anmärkningsvärt med det här beslutet är också att borgarna inte bryr sig om att Capio inte har betalat skatt på sina stora vinster från skattebetalarnas pengar  i Sverige de senaste tre åren.På frågan om moderaterna anser att det är ok så svarade Philippa Reinfeldt att så länge företag inte är dömda till näringsförbud så är det inte Landstingets sak att bedöma. Men man kan ju då fråga sig om inga företag behöver betala skatt så länge de inte är dömda till skattebrott eller näringsförbud. Socialdemokraterna anser att det är bättre att pengarna går tillbaka till  Sverige så att vi kan solidariskt medverka till att utveckla vård och ge våra invånare återbäring på de skattepengar de betalat in. Fru Reinfeldt anser inte heller att landstinget behöver räkna på något anbud på ST: Göran, vi vet redan vad det kostar att driva sjukhus?! Ska vi resonera så när det gäller alla anbud? Hon vill heller inte svara på frågan om Danderyds sjukhus ska drivas av en privat entreprenör vilket däremot Folkpartiets Birgitta Rydberg var mycket tydlig med att Folkpartiet gärna ser att DS drivs privat och dessutom tror hon inte att landstingets personal är kompetenta nog att räkna på ett anbud?! Det är till att ha förtroende för vårdpersonalen märker jag. Sist men inte minst så öppnar Fru Reinfeldt upp för privata sjukförsäkringar på våra svenska sjukhus, dvs att de med feta försäkringar kan gå före vanligt folk som inte har råd med dessa. De människorna kan glida in på våra solidariskt skattefinansierade sjukhus och få en snabbare vård vilket gör att andra dessutom hamnar längre bak i sjukhuskön. Det är borgerlig politik i klartext.


 2011-01-18Pressmeddelande från Socialdemokraterna
i Stockholms läns landsting

S:t Göran sjukhus: ”Driftsform har fått gå före den bästa vården”
Vid årsskiftet 2012/2013 löper landstingets avtal med vårdföretaget Capio AB ut, som idag sköter driften av S:t Görans sjukhus AB. Europas största vårdavtal inom offentlig sektor ska nu inledas. Det kräver ett förutsättningslöst och seriöst förfarande. Men så har inte skett. Istället har idag landstingets borgerliga majoritet beslutat att avtalet med S:t Görans sjukhus ska upphandlas utifrån ett anmärkningsvärt outvecklat beslutsunderlag, där ett egenregianbud inte ens utretts. Därmed har den borgerliga majoriteten satt driftsform före den bästa kvaliteten i vården.
 
–Socialdemokraterna sätter kvalitet framför driftsform. Vi tycker det är mycket märkligt att den borgerliga majoriteten inte velat utreda möjligheten med egenregianbud. Då skulle konkurrensen öka och det skulle bli lättare att jämföra kostnader och kvalitet.  Av någon anledning tycks de vara rädda för att ett anbud från landstinget skulle kunna visa sig vara bättre än de privata anbudsgivarna. Jag, däremot, menar att när anbuden utvärderas så är det den som visar sig vara bäst som ska driva vården åt Stockholmarna på S:t Göran, Ilija Batljan, oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna.
 Socialdemokraternas förslag till beslut såg ut enligt följande:
 
- att uppdra till hälso- och sjukvårdsnämnden att ansvara för genomförandet av upphandlingen av Capio S:t Görans sjukhus AB samt att försäljning av Capio S:t Görans sjukhus ska genomföras i enlighet med vad om framgår av ärendet,
- att i upphandlingsunderlag och slutligt vårdavtal inarbeta en starkt juridiskt bindande klausul om att S:t Görans sjukhus AB i alla lägen måste prioritera patienter vars vård betalas av SLL  och att försäkringspatienter därmed inte på några villkor ska kunna få vård på S:t Görans sjukhus AB,
- att ett eller två seriösa egenregianbud skall delta i den upphandling som nu kommer att äga rum samt att särskilda ägardirektiv lämnas om detta till de landstingsägda bolagen Söder­sjukhuset AB och/eller Danderyds sjukhus AB,
- att uppdra till landstingsstyrelsen att följa sjukhusbolagens utarbetande av egenregianbud samt slutgiltigt avgöra om båda eller endast ett av sjukhusbolagen skall lämna anbud i upphandlingen av S:t Görans sjukhus AB.
  Socialdemokraternas förslag till beslut rörande vårdavtalet med S:t Göran finns i sin helhet i bifogad filer samt ett särskilt uttalande rörande avsaknaden av ett egenregianbud.
  Presskontakt:
Malin Appelgren, pressekreterare, 070-737 41 64, malin.appelgren@politik.sll.se

www.socialdemokraterna.se/stockholm
 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar